Üzüm Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Meyvelerin sağlığa yararlı olduğunu herkes bilir. Herkesin mutlaka günde en az bir öğün meyve yemesi gerekir. Meyveler çok çeşitlidir ve her meyvenin binlerce türü vardır. Üzüm de diğer meyveler gibi birçok yararı bulunan bir meyve türüdür. Üzümün vücuda pek çok yararı var. Üzüm çok eski zamanlardan bu yana yetişiyor. Üzümün yetişme alanı da çok çeşitli olduğundan her yerde üzüm bağları görmek mümkün oluyor.

Üzümün birçok çeşidi bulunuyor. Siyah, kuru ve yeşil üzüm bilinen türleridir. Her türün değişik faydaları bulunur. Üzüm yetiştirmenin ve dikmenin bazı ipuçları vardır. Üzüm yetiştirmek isteyenlerin bu ipuçlarını bilmesi gerekir. Toprağın orta verimli ve sıcaklığın normal olması meyvenin yetişme şartları arasına girer. Meyve asma yapraklarını arasında oluşur. Türkiye’nin her bölgesinde üzüm yetiştiriciliği yapılır. Asmanı gelişim süresi uzundur. Üzüm fidanları belli zamanlarda dikilir.


Üzümün Faydaları Nelerdir?

Üzümün saymakla bitmeyen faydası vardır. Üzümün kansere karşı koruyucu olması önemli bir faydasıdır. Ayrıca meyve anti-oksidon içermesi bakımından cilde yarar sağlar. Üzümün faydaları içinde kan yapıcı olması da yer alır. Özellikle siyah üzüm kan yapımı sağlar ve kansızlık şikayeti olanlar için önemli meyvelerden olur. Siyah üzümün metabolizmayı hızlandırdığı ve yağları yaktığı da bilinir.

Üzümün yararları bunlarla da sınırlı değildir. Beyne büyük yarar sağlar ve meme kanserine kaşı korur. Üzümün her zaman tüketilmesi vücudun gerekli besin değerleri almasına yardım eder. Mineral, vitamin ve protein bakımından zengin olan meyve soğuğa dayanıklı bir yapı gösterir. Bu yüzden her bölgede kolayca yetişir ve üzüm bağları pek çok ilde bulunur. C vitamini içermesi ve kansızlığa iyi gelmesi nedeniyle çok tüketilir. Üzümü küçükten büyüğe her insan tüketir.

Üzüm Fidanı Dikim Zamanı

Üzüm yetiştirmek için dikim zamanını doğru bilmek şart. Fidan dikimleri sonbahar aylarında yapılır. Arazilere çukurlar açılır ve fidanlar dikilir. Asmanın gelişimi uzun sürebilir. Üzüm çok soğuk bölgelerde de yetişebilir. Üzüm fidanının zamanında dikilmesi ve sulanması gelişimde etkili olur. Vücuda çok yararlı olan üzümün siyah ve yeşil türleri bulunur. Ayrıca üzümün kurutulmuş hali de vardır.

Kuru üzüm oldukça sağlıklıdır. Çeşitli diyet programlarında kan şekerini dengeleyici olarak tüketilir. Çayın yanında yenilir. Kuru üzüm beyin gelişimini desteklediği için her çocuğun yemesi gereken bir besin olur. Bu yüzden okul çağındaki çocukların her gün mutlaka tüketmesi gerekiyor.